петък, 10 април 2015 г.

Как с препарат да махнем плевели в райграса

Често появяващите се плевели в райграса са плевелите с широколистни листа. Те повреждат  цялостта на зеления и гъст тревен килим и затрудняват растежа му. 

Каква е вредата от плевелите с широколистни листа по дворния райграс?
Плевелите по принцип са по-агресивни от житните треви, към които се причисляват всички декоративни треви. Те правят в повечето случаи по-дълбоки корени и абсорбират повече вода и хранителни вещества. По този начин бързо нарастват и задушават декоративната трева.   

Масно цвете или още с по-популярно име Глухарче: 
Болшинството от плевелните растения започват своето развитие през ранната пролет, като например глухарчето.  Това растение се възпроизвежда  много интензивно  след своя цъфтеж. Неговите семенца са изключително леки и лесно се раздухват от вятъра.   

Детелинката: Друг от опасните плевели в тревните площи етрилистната или четирилистна детелина. Тя стартира агресивно развитие на пролет, също като  Taraxacum officinale - жълтура, но с тази разлика, че има няколко периода на развитие. Така  ако не вземете адекватни мерки може да измести вашия райграс. Детелината е вид плевел, който се сгъстяват  бързо и могат да задушат изцяло райграсите  Често срещани плевелни растения по тревите:   

При градини, които са в непосредствена близост до горски поляни  неминуемо се засяват чрез вятъра различни видове плевели. 

Съвети за това как да отстраним плевелите в градината и тревата: Повечето широколистни плевели могат да се премахнат с ръка. Този метод е най-щадящ природата и не замърсява почвата. При по-голяма градина се използват селективни хербициди или по-точно хербициди срещу широколистни плевели. Често са химични препарати, които унищожават избирателно само  широколистната плевелна растителност. 

Ефективен селективен хербицид:  Най-предпочитан е Матон 600 ЕК.   Как се разтваря: Нормата за пръскане е 110 мл в 10литра вода (една пръскачка).   

Каква логика има препарата: Матона има контактно действие. Има се в предвид, че работи при допир с листата на широколистната растителност. През тях прониква до корените и ги убива. Поради това няма смисъл ако се пръска предварително. Пръскането се прави  в/у плевелите, не третирайте върху целия райграс.  

Далаверки при убиване на плевели  с матона:  Третирай само суха трева. Не третирай при температура над 25 градуса. След пръскане не пускайте поливната за райграса за 24 часа.  Интервали между пръсканията: през 2-3 пъти през 7 дни.  Ефект от пръскане:  Третираните плевели пожълтяват и загиват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Рейтинг@Mail.ru